Tandem Milieu- en natuurverenigingen voor duurzaam lokaal milieubeleid foto

Milieutrefdag voor Oost- en West-Vlaamse gemeenten

 Op 26 november organiseerden de provincies Oost- en West-Vlaanderen en Tandem een inspirerende milieutrefdag over lokale natuur- milieuprojecten. In 10 prikkelende workshops deden gemeenten, vzw’s en verenigingen hun ervaring uit de doeken.Hieronder vind je een overzicht van de sprekers en kan je de presentaties downloaden.  


Inleiding

  • Milieuaanbod van de provincies Oost- en West-Vlaanderen aan de gemeenten. (pdf,  129 kB)
  • Het Tandemaanbod 2011 voor gemeenten. (pdf, 886 kB)
  • Educatie voor duurzame ontwikkeling: 10 tips.  (pdf, 78 kB)

 

Natuurlijk en avontuurlijk speelgroen? Doen!

Eliza Romeijn-Peeters van Vereniging voor Bos in Vlaanderen/Tandem vertelde ons meer over de natuurlijke en avontuurlijke inrichting van (school-)speelplaatsen, parken, en vergeten stukjes groen (pdf, 1,7 MB).

Mieke D’hoore, milieuambtenaar Ruiselede deed uit de doeken hoe de gemeente bij het ontwerp en de inrichting van Landschapspark Disveld speelnatuur en natuureducatie centraal stelde, net als het behoud van het natuurlijk landschappelijk uitzicht. (pdf, 1,4 MB)

Ariana Tabaku van de Gentse jeugddienst lichtte toe hoe Stad Gent een visie rond speelgroen ontwikkelde en dit implementeerde in de stedelijke context. (pdf, 2 MB)

 

Stilte beleven, maken en beheren

Kristof Verhoest van het Pattelandsloket van de provincie West-Vlaanderen vertelde hoe de provincie samen met Waerbeke vzw en Vormingplus en 6 gemeenten stilteplatforms oprichtte in kader van het project “Ontdek de stilte.” (pdf presentatie, 1 MB), (pdf eindrapport, 233 kB)

 Peter Gombeir van de VVV Heuvelland stelde het toeristisch-recreatief project Heuvelland Tranquillizer voor. (pdf, 689 kB)

 

Samen sleutelen aan interne milieuzorg

Evelien Anthierens, coördinator interne milieuzorg van de provincie West-Vlaanderen lichtte een aantal recente imz campagnes van de provincie toe. Veel van dit campagnemateriaal staat ook ter beschikking van de gemeenten. (pdf, 1,4  MB)

Stad Eeklo doet aan imz via een bevraging, “groene etiennes”, ludieke berichtjes, een klimaatwijkcompetitie tussen de diensten en een bezoek aan Ecover.  (pdf, 1,8 MB)

 

Samen isoleren: organiseer een groepsaankoop

Een aantal gemeenten en verenigingen gingen samen met VIBE vzw op zoek naar handelaars van duurzame isolatiematerialen en aannemers die garantie bieden op uitstekende kwaliteit.

Flora Van den Heuvel van de milieudienst van Stad Gent (pdf, 96 kB) en Bruno Moens, coördinator van vzw Paddenbroek uit Pajottenland vertelden hun ervaringen. (pdf, 1 MB)

 

Duurzame wijken

In Ieper willen WVI, Stad Ieper en huisvestingsmaatschappij Ons Onderdak komen tot een duurzame stadsuitbreiding. (pdf, 2 MB)

Bart Van Lokeren van de stad Sint-Niklaas lichtte toe hoe de Clementwijk wordt uitgebreid met 700 lage-energiewoningen, collectieve voorzieningen en een stadsdeelpark met aandacht voor water, natuur en mobiliteit. (pdf, 1,5 MB)

 

Milieucampagnes met een oogje op het zuiden

Veerle Teirlynck van de milieudienst Waregem was trekker van het project 'Watergem' waarmee de Stad watercocktail van activiteiten samenstelde voor haar inwoners en scholen. (pdf, 421 kB)

 Kathleen De Wulf is duurzaamheidsambtenaar in Evergem en licht het gemeentelijk project Voedselteams toe, waarbij bewust wordt gekozen voor lokaal gekweekte seizoensproducten en voor Fair Trade. (pdf, 663 kB)

 

De natuur als buur: acties voor meer biodiversiteit in je gemeente

 Annelore Nys van Natuurpunt vertelde meer over het Biodiversiteitscharter dat Natuurpunt bij gemeenten promoot. (pdf, 912 kB)

Agnes Bellemans en Kristel Spruyt van milieudienst Wetteren deden uit de doeken hoe de gemeente de kamsalamander “adopteert” en hoe ze de inwoners willen betrekken bij de bescherming van deze soort en haar leefgebied. (pdf, 3 MB)

Berenice Bogaert schepen van Leefmilieu (pdf, 540 kB) en Jozef Bousse van Natuurpunt Menen-Wevelgem (pdf, 6 MB) vertelden over de omvorming van de oude industriële Holcim-site  tot een uniek natuurgebied.

 

Hoe maak je mensen warm voor duurzame ontwikkeling

Jan Vandooren, milieuambtenaar van Stekene deed het project Stekene anno 2050 uit de doeken. Dit was een milieuhappening met een positieve blik op de toekomst. 

Els Verhaest, duurzaamheidsambtenaar van Hooglede vertelde over het intergemeentelijk project Gluren bij de Buren in Staden, Kortemark en Hooglede. (pdf, 638 kB)

 

Energie besparen bij kansengroepen

Bert Seys van woonwijzer Meetjesland vzw vertelde hoe  het OCMW en de milieudienst van Eeklo een mix van acties en maatregelen uitwerken om mensen in energiearmoede intensief te begeleiden bij het verlagen van hun energiefactuur. (pdf, 529 kB)

Christophe Houttekier van OCMW Wevelgem deed uit de doeken doen hoe zij mensen uit kansengroepen van A tot Z begeleiden bij het isoleren van hun dak en bovendien zorgen voor de prefinanciering van deze werken. (pdf, 1,5 MB)

 

Hoe verduurzaam je een evenement

Marc Bontemps van Ecolife vzw licht toe wat de ecologische voetafdruk van je evenement bepaalt en hoe je dit kan berekenen via de OVAM-eventscan. (pdf, 1,5 MB)

Veerle Stuer, milieuambtenaar van Sint-Niklaas verduidelijkt hoe zij dit duurzaam festivallen aanpakten bij het Villa Pace evenement. (pdf, 1,5 MB)

 

 

 

 


terug naar boven

Hoe scoort je gemeente ?

Publicaties

De tandemkoffer

De beste modellen en hulpmiddelen van de Tandempartners hebben we netjes verzameld in onze Tandemkoffer.